Stenafastigheter bygger storskalig och hållbar laddinfrastruktur för besökare och hyresgäster i deras fastigheter
Transition: Transport -> Mobilitet -> Elektrifiering -> Byt till elfordon 

En centralstyrd och skalbar laddinfrastruktur för elbilar som möjliggör effektiv effektstyrning, enkel installation och kostnadseffektiv drift – särskilt anpassad för platser med storskaligt behov av destinationsladdning, dvs där bilen står parkerad längre perioder såsom hemmet, hotellet, fjällstugan.

               Nuläge

Fastighetsägare står inför en snabbt växande efterfrågan på elbilsladdning från boende, hyresgäster och besökare. Samtidigt driver tillgången till laddning efterfrågan på elbilar – få är beredda att byta till elbil utan att veta att de kan ladda den över natten.

             Utmaning

Ett väl utbyggt nätverk av destinationsladdning i Sverige är avgörande för omställningen av den privata fordonsflottan. Det krävs lösningar som är framtidssäkra, kostnadseffektiva och smidiga att integrera i fastighetens elsystem. Många laddlösningar bygger idag på fristående laddboxar med kort teknisk livslängd och som har svårt att fungera effektivt på dagens elnät.

               Lösning

Användaren berättar för systemet när bilen behöver användas nästa gång och hur mycket laddning som behövs. Det gör att laddningen kan schemaläggas mer effektivt. Färre laddare är aktiva under tider när belastningen på elnätet är hög och energin smutsig. Färre aktiva laddare innebär också resurseffektivare installationer samt mindre risk att överbelasta elnätet.

Kommun

Göteborg

Område

Transport och Mobilitet

Twin Transition

Denna smart och skalbar laddinfrastruktur underlätta övergången till elfordon, sänka tröskeln för elbilsanvändning där människor bor och rör sig, samt genom digital styrning optimera energianvändningen och minska klimatpåverkan.

Tema

Laddningsinfrastruktur
Smart energihantering
Hållbar fastighetsutveckling

Teknisk lösning

Centraliserat och skalbart EV-laddsystem
Smart köhantering och lastbalansering baserat på användarpreferenser
Öppna API:er för systemintegration
OCPP-kompatibilitet
Fjärruppdateringar och energimätning
Användarinteraktion via mobilapp och RFID


50 hushåll bytte till elbil tack vare tillgång till laddning på alla parkeringsplatser

vilket motsvarar

417 ton CO₂e per år i besparing

om det handlar om att gå från bensin/diesel till elbil (baserat på svensk elmix)

 

Lägre installationskostnad per plats

jämfört med traditionella laddboxar tack vare

centraliserat system

och minskat grävarbete.

 

Lägre installationskostnader –

minskat grävarbete och färre enheter

Modulärt system –

kan aktiveras stegvis

Kostnaden sjunker

ju fler laddplatser som installeras

Minskning av CO2

Möjliggör stor reduktion av utsläpp genom att underlätta övergången till elbilar.

Elbilsintresset fördubblas på ett år när alla parkeringsplatser får laddmöjlighet.

Bidrar till att minska behovet av fossilbränslebaserade transporter
Använder återvunna material (t.ex. aluminium)

Klimat för pengarna

Effektoptimering sänker elnätskostnader
Skalbar lösning med låg marginalkostnad per ny laddpunkt
Integrerad betallösning och minskat behov av grävarbet

Spridningspotential

Mycket god skalbarhet, men kräver viss teknisk mognad hos kund.
Enkelt att skala upp i fastigheter
Redan i drift hos stora fastighetsägare
Kräver att kunden vågar välja en alternativ lösning
Offentlig sektor kan hämmas av upphandlingsrutiner och konventionella kravspecifikationer

Implementeringsberättelse

Vi visste att efterfrågan på elbilsladdning skulle öka, men ville undvika dyra och komplicerade installationer. Därför började vi med en pilot i en av våra fastigheter för att testa tekniken i liten skala. Lösningen installerades snabbt – utan större ingrepp – tack vare att den var centraliserad och modulär.
Efter en smidig driftsättning kunde vi följa energianvändningen i realtid och justera effektuttaget vid behov. Användarna kom enkelt igång via app och RFID, och vi kunde skala upp i takt med behovet – utan att gräva eller bygga om elsystemet.
Det bästa var att vi fick full kontroll över laddningen samtidigt som kostnaderna hölls nere. Nu är systemet en naturlig del av vår förvaltning, och vi fortsätter expandera till fler fastigheter.

Resurser

För att komma igång krävdes främst tillgång till befintlig elkapacitet och en översikt över parkeringsytorna. I vissa fall behövdes viss förstärkning av elsystemet, men omfattande markarbeten kunde undvikas tack vare en lösning som använde befintlig infrastruktur. Installationen hanterades av leverantören och krävde inte att kunden införde några nya tekniska plattformar. Arbetet initierades av en tekniskt intresserad person i styrelsen, och kunde genomföras utan större organisatoriska förändringar.

Så kommer du igång

1 Undersök elkapacitet i fastigheten, möjliga begränsningar i nätet och om befintliga hyres- eller arrendeavtal påverkar möjligheten att installera laddlösning.

2 Förankra behovet av investering hos beslutsfattare. Inkludera diskussioner om parkeringsstruktur, långsiktig hållbarhetsstrategi och möjlig samordning med andra mobilitetslösningar (t.ex. cykelpool eller delad mobilitet).

3 Ta reda på hur många boende eller besökare som efterfrågar laddning. Om data saknas, gör en enkel behovsanalys via en enkät eller manuell registrering, alternativt använd befintlig statistik över fordon i området.

Personas som har nytta av lösningen...

Facility Manager

Jag behövde ett skalbart och kostnadseffektivt sätt att tillhandahålla elbilsladdning till våra hyresgäster utan större nätuppgraderingar. Vi behövde ett smart laddningssystem som gjorde att vi kunde optimera eldistributionen och framtidssäkra våra byggnader.

Stadsplanerare

Jag arbetar för en hållbar stad med bred användning av elbilar. Vi behöver en lösning som gör det möjligt för oss att integrera laddning i urban infrastruktur utan alltför höga kostnader eller nätbelastningar.

EV-ägare i ett bostadsområde

Jag vill ha enkel tillgång till laddning i mitt lägenhetskomplex, vilket gör mitt ägande av elbil mycket bekvämare.

UTTC Kontakt

Nexhi Deti
Email: nexhi.deti@internetstiftelsen.se

Rickard Dahlstrand
Email: rickard.dahlstrand@electricityinnovation.se