Urban Twin Transition Center (UTTC) ska stötta svenska städer och kommuner i deras strävan att bli klimatneutrala genom att öka användningen av validerade digitala lösningar för klimatomställning.
Digitaliseringen är en nyckelfaktor i klimatomställningen med potential att minska de globala utsläppen med 20 procent, enligt World Economic Forum. Och det är vad Twin Transition handlar om – hur den gröna och den digitala omställningen samspelar, påverkar och förstärker varandra.
Men hur kan vi skapa förutsättningar för att detta ska bli verklighet? Hur kan vi skapa samverkan mellan digitaliserings- och hållbarhetsfunktioner i våra organisationer? Hur vi kan skapa goda, forskningsbaserade förutsättningar för en digitalisering som bidrar till den hållbara omställningen? Och hur kan vi identifiera och skala upp digitala nettonoll-lösningar?
Det är frågor som adresseras i Urban Twin Transition Center, UTTC, ett nytt kompetenscentrum som ska stötta svenska städer och kommuner i deras strävan att bli klimatneutrala, genom att bidra till att öka användningen av validerade digitala lösningar för klimatomställning.
Ambitionen är att strukturera den kunskap som finns inom digitalisering och grön omställning för att hjälpa svenska städer och kommuner att göra rätt val, baserat på validerade lösningar.
Internetstiftelsen, Göteborgs universitet och RISE, ansvarar för satsningen som ska ge städer rätt beslutsunderlag i deras resa mot klimatneutralitet.
Genomförande och resultat
UTTC kommer att verka både genom forskning och stöd i praktiskt genomförande, och kunskapen från centret är öppen för alla. En prioriterad målgrupp är de 23 svenska städer och kommuner – med cirka 40 procent av Sveriges befolkning – som inom innovationsprogrammet Viable Cities mobiliserar för klimatneutralitet till 2030.
Valideringen består av tre steg och utgår från en vetenskapligt framtagen modell för vad som möjliggör breddanvändning av digitala lösningar för klimatomställning i kommuner och regioner. Genom att kombinera bedömning av lösningen i sig, när det gäller bidrag till klimatomställning och skalbarhet, och organisationens nödvändiga förutsättningar skapas ett beslutsunderlag som tydligt visar hur kommunen och regionen behöver verka för att få nytta av en specifik lösning.
Med dessa vetenskapligt validerade netto-noll-lösningar skapas ett batteri av lösningar redo för användning. De validerade lösningarna presenteras i UTTC:s webbaserade erfarenhetsbank, med tillhörande valideringsnivå och med en koppling till vilka klimatrelaterade utmaningar lösningen adresserar.
Forskning
UTTC koordineras av Göteborgs universitet och den huvudsakliga valideringen bedrivs av forskare hos Göteborgs universitet och forskningsinstitutet RISE. Parallellt med detta sker följeforskning och riktade forskningsinsatser för att utveckla ny kunskap på evidensbaserad grund. Forskningsresultaten publiceras parallellt via UTTCs webbplats och i vetenskapliga kanaler. Finansiär är Vinnova.
UTTC kommer att bidra på främst fyra sätt:
• Öka takten och omfattningen av skalningen av nettonoll-lösningar.
• Påverka leverantörerna så att deras lösningar blir skalbara som standard.
• Öka marknaden och exportmöjligheterna för nationella leverantörer av nettonoll-lösningar.
• Minska växthusgasutsläppen i svenska städer och kommuner genom ökad användning av nettonoll-lösningar.